intranett.ostmarkasvenner.no

Hauktjern og Spinneren vernet for friluftslivet

Hauktjern
Espen Bratlie

Regjeringen vedtok i oktober 2013 å verne Hauktjern og Spinneren i Østmarka som friluftsområder, etter et forslag fra Østmarkas Venner.

– Vi er svært glade for vedtaket. Vernet av disse eventyrskogene er en seier for naturopplevelsen og det enkle friluftslivet, sier styreleder Johan Ellingsen i Østmarkas Venner (ØV).

Vernet fire områder

Regjeringen vedtok samtidig vern av Skjennungsåsen og Godbekken i Nordmarka. Alle de fire områdene kan gi unike naturopplevelser fordi de er preget av gammel skog som er lite påvirket av nyere skogbruksinngrep.

– Dette er historisk. Vi har aldri før vernet områder på grunn av deres verdi for friluftslivet, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i en pressemelding fra Miljøverndepartementet.

I utvelgelsen ble det lagt vekt på at områdene, i tillegg til å gi spesielle frilufts- og naturopplevelser, er lett tilgjengelige og mye brukt til friluftsliv.

– Nå har vi sikret at også fremtidige generasjoner får muligheten til å vandre i skogen like ved der folk bor, og likevel oppleve stillhet og ro, sier fylkesmiljøvernsjef Anne-Marie Vikla.

Miljøverndepartementet understreker at områdene fortsatt vil være åpne for friluftsliv og idrett, med aktiviteter som blant annet stisykling og klatring. Større idrettsarrangementer, som for eksempel sykkelritt, er søknadspliktig.

Hauktjern og Spinneren

Hauktjern friluftsområde er på 3,7 km2. Det omfatter store deler av Lutvann, Søndre Puttjern, Kroktjern, Hauktjern, Sarabråten og Lutdalen, samt nordre del av Nøklevann til og med Korketrekkeren.  

I tillegg er 3,5 km2 i området Sølvdobla, Dølerud, Spinneren og Svartdalen vernet. Etter anmodning fra ØV er området også utvidet østover til Torsmosen, Tretjerna og Torsnabben og videre til den idylliske Nordre Svanefoss.

Du kan lese mer om friluftslivsområdene Hauktjern og Spinneren i Nytt fra Østmarka nr. 2/2014.

Av: Bjarne Røsjø, Østmarkas Venner
Tips en venn  Skriv ut