Intranett
Foto: Espen Bratlie
Foto: Sverre M. Fjelstad
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Foto: Sverre M. Fjelstad
Foto: Sverre M. Fjelstad
Foto: Sverre M. Fjelstad
Foto: Espen Bratlie
Foto: Sverre M. Fjelstad
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Ola Elvestuen var på befaring i Østmarka sommeren 2018, og studerte de potensielle nasjonalpark-områdene fra toppen av branntårnet på Kjerringhøgda. Foto: Bjarne Røsjø.

På terskelen til oppstart av verneprosess i Østmarka

Østmarka inneholder et område på 50 til 70 kvadratkilometer som er egnet til å bli nasjonalpark, heter det i en viktig anbefaling som ble sendt til klima- og miljøminister Ola Elvestuen 12. mars.

14. mars 2019
Per Flatberg kunne vært pensjonist i en alder av 81 år, men går fortsatt på jobb fem dager i uka i Naturvernforbundet. Foto: Bjarne Røsjø, ØV.

Naturvern-veteranen gleder seg til nasjonalparken i Østmarka

Per Flatberg er det nærmeste man kommer til en legende blant norske naturvernere, og har vært landskjent i alle fall siden han var informasjonsleder for Alta-aksjonen rundt 1980. Nå jobber han blant annet for elvene i Lørenskog og nasjonalparken i Østmarka – skogen som han så ofte har besøkt for å hente nye krefter.

14. januar 2019
Fra toppen av Tonekollen ser du store deler av den planlagte nasjonalparken. Foto: Vidar Svarttjernet.

Langt skritt videre på veien mot nasjonalpark i Østmarka

Statsråd Ola Elvestuen kunngjorde i begynnelsen av mars at han hadde bestilt en kartlegging av verneverdiene i Østmarka. Nå foreligger en vurdering fra fylkesmannen som viser at Østmarka inneholder så store naturverdier at det er gode grunner til å etablere en nasjonalpark.

18. desember 2018
Sverre M. Fjelstad skuer utover nasjonalparken

Lang tenkning om nasjonalparken

Naturvernets viktigste oppgave er antagelig å tenke langsiktig. Hva kan og bør reddes inn i fremtiden, mens verdiene ennå finnes? For det er mange kortsiktige interesser som gnager på norsk natur.

26. oktober 2018
Ola Elvestuen likte det han så fra toppen av branntårnet på Kjerringhøgda. ØVs leder Helga Gunnarsdóttir ga ham et eksemplar av det nye Østmarka-kartet.

Østmarka imponerte Ola Elvestuen

– Det er ikke ofte du ser et så stort og langt på vei uberørt landskap. Og dette landskapet ligger attpåtil nær hovedstaden vår og de tett befolkede områdene omkring, sa en imponert Ola Elvestuen etter å ha sett hele Østmarka fra toppen av branntårnet på Kjerringhøgda.

7. september 2018
Ola Elvestuen ble den første statsråden som besøkte et årsmøte i Østmarkas Venner. Bildet på veggen bak ham viser Sverre M. Fjelstad på Tonekollen, mens han skuer ut over det området som kan bli en ny nasjonalpark. Foto: Bjarne Røsjø.

Ola Elvestuen ønsker nasjonalpark i Østmarka så snart som mulig

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen kunngjorde tidligere i mars at han har bestilt en kartlegging av verneverdiene i Østmarka. – Hvis kartleggingen viser at verneverdiene er til stede, skal jeg gjøre mitt for å drive igjennom en beslutning om nasjonalparken så fort som mulig, sa Elvestuen til et jublende årsmøte i Østmarkas Venner 20. mars.

26. mars 2018
Ola Elvestuen kommer til Østmarkas Venners årsmøte, for å fortelle om veien mot en nasjonalpark i Østmarka. Foto: Sveinung Bråthen.

Elvestuen besøker Østmarkas Venners årsmøte

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen har takket ja til å delta på Østmarkas Venners årsmøte 20. mars. – Vi gleder oss til å ta imot statsråden, som vil holde innlegg om veien videre mot en nasjonalpark i Østmarka, sier ØVs styreleder Helga Gunnarsdóttir.

13. mars 2018
I dag lettet skodda over nasjonalparken! Elvestuen starter kartlegging av verneverdiene i dette område. Foto: Vidar Svarttjernet.

Elvestuen tar viktig skritt på veien til nasjonalpark i Østmarka

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen kunngjorde søndag at regjeringen nå starter arbeidet med å kartlegge verneverdiene i Østmarka. Dette er et viktig skritt på veien mot en nasjonalpark i Østmarka, som ble foreslått av Østmarkas Venner i 2012.

4. mars 2018
Lars Haltbrekken og Ola Elvestuen skapte ny optimisme blant deltakerne på ØVs høstmøte. Foto: ØV.

– Jevnt og trutt arbeid vil til slutt gi oss en nasjonalpark i Østmarka

– Jeg tror at et jevnt og trutt arbeid fra deres side, og fra vår side, til slutt vil gi oss den nasjonalparken som vi ønsker i Østmarka, sa Lars Haltbrekken på Østmarkas Venners høstmøte. Ola Elvestuen var enig: Det er tross alt bare seks år siden tanken ble lansert, og tunge politiske prosesser pleier å ta lang tid.

3. november 2017