Intranett
Foto: Sverre M. Fjelstad
Foto: Sverre M. Fjelstad
Foto: Espen Bratlie
Foto: Sverre M. Fjelstad
Foto: Sverre M. Fjelstad
Foto: Sverre M. Fjelstad
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Foto: Espen Bratlie
Kommende masjonalpark i Østmarka i vinterskrud-EB

Den beste julegaven fra Elvestuen

Det har gått åtte år siden Østmarkas Venner vedtok å arbeide for vern av deler av Østmarka som nasjonalpark, men nylig fikk vi en særdeles gledelig nyhet – som ble kunngjort på Vangen skistue og leirskole i hjertet av Østmarka.

20. desember 2019
Bilde 1 - NP 2019 Karin Hanstensen

To år fram mot nasjonalparken i Østmarka

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen presenterte 13. november en stor nyhet på Vangen skistue: Nå starter den formelle prosessen som skal lede fram til en nasjonalpark i Østmarka. – Dette er en merkedag, en utrolig stor dag for oss som har kjempet for dette i åtte år, sier ØVs styreleder Helga Gunnarsdóttir.

15. november 2019
Naturreservatene i Østmarka skal beholde sin vernestatus, ifølge statsråd Elvestuens avklaringer. Her fra Ørnehøgda ved Midtre Kytetjern i Østmarka naturreservat. Foto: Espen Bratlie.

Viktige avklaringer om nasjonalparken i Østmarka

Vi som i mange år har vært tilhengere av en nasjonalpark i Østmarka, er glade for at statsråd Ola Elvestuen kom med en rekke viktige avklaringer under møte med ordførerne 20. mai, på folkemøte i Ski 21. mai, og på møte med hytteeiere, organisasjonene og skognæringen 24. mai. Disse avklaringene betyr i praksis at det aller meste som har vært lansert som argumenter mot nasjonalparken er imøtegått.

8. juni 2019
Østmarkas kvaliteter er ikke godt nok vernet gjennom markaloven, uansett hvor mange ganger nasjonalpark-motstanderne i Enebakk påstår det. Foto: Espen Bratlie.

Desinformasjon kommer ikke til å stanse nasjonalparken

FNs Naturpanel har nylig levert sin første globale rapport om naturens tilstand. For å sitere professor Anne Sverdrup-Thygeson, bedre kjent som forfatteren av boka Insektenes planet som går sin seiersgang over verden: – Den bør gi ansvarlige politikere dårlig nattesøvn.

20. mai 2019
Ola Elvestuen var på befaring i Østmarka sommeren 2018, og studerte de potensielle nasjonalpark-områdene fra toppen av branntårnet på Kjerringhøgda. Foto: Bjarne Røsjø.

På terskelen til oppstart av verneprosess i Østmarka

Østmarka inneholder et område på 50 til 70 kvadratkilometer som er egnet til å bli nasjonalpark, heter det i en viktig anbefaling som ble sendt til klima- og miljøminister Ola Elvestuen 12. mars.

14. mars 2019
Per Flatberg kunne vært pensjonist i en alder av 81 år, men går fortsatt på jobb fem dager i uka i Naturvernforbundet. Foto: Bjarne Røsjø, ØV.

Naturvern-veteranen gleder seg til nasjonalparken i Østmarka

Per Flatberg er det nærmeste man kommer til en legende blant norske naturvernere, og har vært landskjent i alle fall siden han var informasjonsleder for Alta-aksjonen rundt 1980. Nå jobber han blant annet for elvene i Lørenskog og nasjonalparken i Østmarka – skogen som han så ofte har besøkt for å hente nye krefter.

14. januar 2019
Fra toppen av Tonekollen ser du store deler av den planlagte nasjonalparken. Foto: Vidar Svarttjernet.

Langt skritt videre på veien mot nasjonalpark i Østmarka

Statsråd Ola Elvestuen kunngjorde i begynnelsen av mars at han hadde bestilt en kartlegging av verneverdiene i Østmarka. Nå foreligger en vurdering fra fylkesmannen som viser at Østmarka inneholder så store naturverdier at det er gode grunner til å etablere en nasjonalpark.

18. desember 2018
Sverre M. Fjelstad skuer utover nasjonalparken

Lang tenkning om nasjonalparken

Naturvernets viktigste oppgave er antagelig å tenke langsiktig. Hva kan og bør reddes inn i fremtiden, mens verdiene ennå finnes? For det er mange kortsiktige interesser som gnager på norsk natur.

26. oktober 2018
Ola Elvestuen likte det han så fra toppen av branntårnet på Kjerringhøgda. ØVs leder Helga Gunnarsdóttir ga ham et eksemplar av det nye Østmarka-kartet.

Østmarka imponerte Ola Elvestuen

– Det er ikke ofte du ser et så stort og langt på vei uberørt landskap. Og dette landskapet ligger attpåtil nær hovedstaden vår og de tett befolkede områdene omkring, sa en imponert Ola Elvestuen etter å ha sett hele Østmarka fra toppen av branntårnet på Kjerringhøgda.

7. september 2018